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BUSH SNAP BEAN GENOTYPES UNDER CONVENTIONAL AND ORGANIC CULTIVATION 196
Vidal, Valdivina Lúcia; Assunção , Aracelle; Coelho, Marcos; Nascimento Sales, Raimunda; Peixoto, Nei.
Snap bean is a species widely cultivated in Goiás, in which cultivars of indeterminate growth are used in a staking system. Considering the high cost of staking and the unavailability of a workforce, there has been a demand for bush cultivars, but little is available on the market. In this sense, the present study was developed to evaluate, in 2016, under the conventional and organic cultivation systems, in Anápolis-GO, the behavior of 20 bush snap bean genotypes. The experimental design was randomized blocks, with 20 treatments and three replications. There was a significant interaction between genotypes and cultivation systems for vigor, average pod mass, number of pods per plant, and pod yield, evidencing that the types of cultivation, organic and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Phaseolus vulgaris L.; Production system; Organic agriculture; Phaseolus vulgaris L.; Sistema de produção; Agricultura orgânica.
Ano: 2022 URL: http://periodicosonline.uems.br/index.php/agrineo/article/view/6827
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CARACTERIZAÇÃO E ESTUDO DA ESTABILIDADE FÍSICA DE SUCO MISTO ADOÇADO DE MANGABA E CAGAITA 196
Martins da Silva, Herberth Diego; Perfeito, Danielle Godinho de Araújo; da Silva, Anderson Rodrigo; Peixoto, Nei.
O objetivo do trabalho consistiu em desenvolver e avaliar as características físico-químicas e sensoriais do suco tropical misto de mangaba e cagaita e verificar sua estabilidade física. Para isso, foram desenvolvidas três formulações padronizadas em 40% de polpa com as seguintes proporções: Formulação 1) 20% mangaba e 20% cagaita; Formulação 2) 10% mangaba e 30% cagaita; e, Formulação 3) 30% mangaba e 10% cagaita. A caracterização físico-química dos sucos foi avaliada pelo teor de sólidos totais, acidez titulável, pH, sólidos solúveis e ratio. Para avaliação sensorial, cinquenta consumidores não treinados avaliaram aparência, aroma, sabor, textura e impressão global. Após a avaliação sensorial, a formulação de melhor aceitação foi analisada quanto à...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article
Ano: 2017 URL: http://periodicosonline.uems.br/index.php/agrineo/article/view/1542
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ELABORAÇÃO DE BEBIDA COM EXTRATO HIDROSSOLÚVEL DE SOJA SABORIZADA COM FRUTOS DO CERRADO 196
Perfeito, Danielle Godinho Araújo; Corrêa, Ivna Moreira; Peixoto, Nei.
Os frutos do Cerrado apresentam atrativas características sensoriais, porém seu consumo é restrito à população local. Visando contribuir para expansão do consumo de cagaita e mangaba, o objetivo do estudo foi elaborar e avaliar a aceitação de bebidas com extrato hidrossolúvel de soja saborizada com esses frutos. Para isso elaborou-se três formulações tendo como base fixa 10% de polpa de fruta e 15% de açúcar, sendo Formulação 1: 10% de polpa de mangaba, Formulação 2: 10% de polpa de cagaita e Formulação 3: 5% de cagaita e 5% de mangaba. Realizou-se a caracterização físico-química tanto das polpas como das bebidas. Estas foram submetidas às análises de pH, acidez total titulável, sólidos solúveis (°Brix), ratio (SS/AT), sólidos totais e cinzas. Para a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article
Ano: 2017 URL: http://periodicosonline.uems.br/index.php/agrineo/article/view/1216
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Germinação e vigor em sementes de feijão mungo-verde em função do período de armazenamento Sci. Agrar.Paran. / SAP
Silva, Edvan Costa da; Galvão, Carolina dos Santos; Miranda, Rafael de Almeida; Portal, Ruanny Karen Vidal Pantoja; Peixoto, Nei.
A qualidade das sementes não pode ser melhorada pelo armazenamento, mas sim preservada com o mínimo de deterioração possível, através do armazenamento adequado, visando manter o vigor e o poder germinativo pelo maior período possível. Objetivou-se no presente estudo avaliar fisiologicamente as sementes de feijão mungo-verde (Vigna radiata L.) em função dos diferentes períodos de armazenamento. O trabalho foi realizado na Universidade Estadual de Goiás (UEG), Campus Ipameri. O experimento foi conduzido no Laboratório da UEG, em 2017. Foi adotado o delineamento inteiramente casualizado, composto por três tratamentos e quatro repetições, utilizando sementes dos anos de 2013, 2015 e 2017. As sementes foram submetidas aos testes de teor de água, germinação,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fabacea; Qualidade de sementes; Vigna radiata L..
Ano: 2018 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/19314
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INITIAL DEVELOPMENT OF GABIROBA (Campomanesia adamantium) ACCORDING TO FERTILIZATION WITH NITROGEN AND PHOSPHORUS 196
Mello Duarte, Jéssica Rodrigues de; Basílio, Scarlet de Aguiar; Peixoto, Nei; Berti, Mariana Pina da Silva.
Campomanesia adamantium (Cambess.) Berg O. is a native of Savanna, popularly known as gabiroba, guavira, or gabiroba-do-campo, and has many uses, with its fruit being consumed fresh or processed. This study aimed to evaluate different doses of phosphorus and nitrogen in the initial development of gabiroba (Campomanesia adamantium) cultivated in pots. Five doses of phosphorus (0, 100, 200, 300, and 400kg ha-1 of P2O5) and three doses of nitrogen (0, 100, and 200 kg ha-1of N) were tested. The experimental design used was completely randomized in a 5x3 factorial scheme with six replications. The evaluations were carried out 120 days after plant emergence, and the variables analyzed were stem diameter, plant height, and number of leaves. Data were subjected to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article
Ano: 2021 URL: http://periodicosonline.uems.br/index.php/agrineo/article/view/5825
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OCCURRENCE OF FUNGI IN BEAN SEEDS 'RED MEXICAN ' AND ITS EFFECT ON THE GERMINATION Sci. Agrar.Paran. / SAP
Ferreira, Deziany da Silva; Pires, Luana Martins; de Oliveira, Thiago Alves Santos; Peixoto, Nei; Carvalho, Daniel Diego Costa.
The seed-born fungi can be transmitted to long distances, also to reduce the viability of seeds. The objective of this study was to verify the occurring pathogens on common bean ‘Red mexican’ seed and evaluate its effect in the obtaining normal seedlings. Therefore, bean seeds 'Red mexican' were submitted to blotter test (25 seeds Gerbox-1) in four different dates. The design was completely randomized design (CRD) and each assessed data had eight replicates (Gerbox). The fungi incidence and obtaining normal seedlings were evaluated at 5 and 9 days, respectively. It was verified a larger incidence for Aspergillus sp. (19 to 57%) when compared to Cladosporium cladosporioides (11 to 29%). The incidence of the genus Aspergillus sp. and C. cladosporioides did...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Micologia; Phaseolus vulgaris; Qualidade de sementes..
Ano: 2017 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/15581
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PHYSIOLOGICAL QUALITY OF MUNG BEAN SEEDS ACCORDING TO THE PLANT DENSITY 196
Silva, Edvan Costa; Peixoto, Nei; Arruda, Natália; Ferreira, Natália Cássia de Faria; Oliveira, Luís Augusto Batista de.
Mung beans (Vigna radiata L.) are of Asian origin and have gained national importance with the production of moyashi. The study aimed to evaluate the seed physiological quality of mung beans according to the row spacing and number of plants per meter. The experiment was conducted at Goiás State University, Ipameri Campus. Tests were performed to determine the water content, germination, and vigor to evaluate the physiological quality of the seeds. The experimental design was completely randomized, with the treatments arranged in a 2 x 6 factorial scheme, having as factors the row spacing (25 and 50 cm) and the number of plants per meter (4, 8, 12, 16, 20, and 24 plants) with four replications. Based on the results of the analysis of variance, germination,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article
Ano: 2019 URL: http://periodicosonline.uems.br/index.php/agrineo/article/view/3580
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YIELD AND DEVELOPMENT OF MUNG BEAN ACCORDING TO THE PLANT DENSITY 196
Silva, Edvan Costa da; Peixoto, Nei; Arruda, Natália; Ferreira, Natália Cássia de Faria; Oliveira, Luís Augusto Batista de.
The study aimed to determine the optimal population density for mung bean crop by defining row spacing, and number of plants per meter. The experimental design was a randomized block with treatments arranged in a split-plot scheme with four replications. Two row spacings (25 and 50 cm) were allocated in the plots, and six number of plants per meter (4, 8, 12, 16, 20, and 24 plants) were allocated in the subplots. The experimental units had 4.0 m long, and 2.5 m wide, with 4.0 m2 of useful area. In the useful area of plot, plant height, stem diameter, number of pods per plot, pod length, pod width, number of grains per pod, 100-pods weight, 100-grains weight, final plant population, and grain yield were evaluated. Plant height, pod length, pod width, number...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article
Ano: 2019 URL: http://periodicosonline.uems.br/index.php/agrineo/article/view/3572
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